24.5.2013

Unissakävelijä

Ystäväni keramiikkataiteilija teki minulle tällaisen ihanan veistoksen, jonka nimi on Unissakävelijä :-D

Taavi oli pudottanut tänään ratsastajan. Joskus sellaista tapahtuu, mutta usein ne tilanteet voidaan myös ennakoida ja estää. Kyse on siitä, että ihmisen pitää alkaa katsomaan maailmaa hevosen näkökulmasta. Ensinnäkin hevonen on pako / saaliseläin. Jos sitä uhkaa jokin vaara, se pakenee henkensä edestä. Kaikki mikä provosoi pakoreaktiota, kuten ympäristön rauhattomuus, liika paine, kipua tuottavat varusteet tai koulutusmenetelmät, voidaan pyrkiä minimoimaan / poistamaan. Tärkeintä on hevosenlukutaito ja että myöntää että yleensä vika on ratsastajassa tai ympäristössä. Hevonen ei halua  "olla hankala", se vain reagoi epämiellyttävään tilanteeseen pakenemalla.

Jos ratsastaja ajattelee tiukan kategorisesti, että hevosen pitää alistua, nöyrtyä tai haluta tehdä töitä, mennään yleensä vikaan. Ihmisen vastuulla on tehdä tilanteesta hevoselle helpompi, turvallisempi ja kiinnostavampi. Se ei ole liiallista varjelua tai hemmottelua, vaan viisautta. Kun luottamus on kunnossa, voidaan vaatimustasoa nostaa, mutta vain sen verran kuin luottamus kestää.

Joskus on vaikeaa selittää toiselle, miksi haluan tehdä asioista helppoja hevosen näkökulmasta katsottuna. Se on vain paljon turvallisempaa ja hauskempaa. Otsa rypyssä vaatiminen ei ole minun juttuni eikä sovi minun hevosilleni. Ne ovat tottuneet siihen että niitä kuunnellaan ja ne reagoivat voimalla jos niitä ei kuunnella. Ja se on minusta vain hyvä asia. En tietenkään toivo kenenkään loukkaantuvan tai pelästyvän liikaa. Nämä ovat vain usein asioita jotka opitaan hiukan kitkerien kokemusten kautta. Tai sitten ei opita ;-).

Taavi on toisaalta hyvin rauhallinen, toisaalta melko herkkä ja reaktiivinen, osittain siksi että se on hevonen. Hevonen haluaa rauhaa, mutta myös pakenee pelottavia juttuja. Vajaassa vuodessa Taavi on oppinut sen että elämä on aika mukavaa ja turvallista ja että ihmiset pyytävät siltä juttuja sopivalla ja kuuntelevalla tavalla. Kuitenkin luulen että se on sen verran kovan koulun käynyt ja traumatisoitunut (sillä on tiettyjä stereotyyppisiä stressinhallintamaneereja ja taipumus poistua vuorovaikutuksesta), että pahimmillaan reagointi on rodeotyyppistä menoa.3 kommenttia:

 1. Onpa ihana. Ei kai vain ole sama taiteilija, jonka tekemän leijonan selässä tasapainottelee tyttö ja matkalaukku. Minulla kun on sellainen keramiikantyö.

  VastaaPoista
 2. Pipa Hytinkoski, on taiteilijan nimi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, hmm. En kyllä muista nimeä mutta olen ostanut työn joskus kauan sitten Kiseleffin basaarista.

   Poista