20.6.2013

Huutavat vauva-aikuiset

Tänään mietin koko aamupäivän vastuullisuutta sosiaalisessa mediassa. Mietin voinko kirjoittaa niinkuin todella ajattelen, vai pelkäänkö liikaa ihmisten reaktioita. Sitten päätin kirjoittaa:
Miettikää millainen olo tulee kun kaupan kassa näyttää nyrpeältä, joku ohikulkija mulkaisee, vastaan tulee itkevä ihminen tms. Jää miettimään liittyikö tämä minuun vai mihin. Samanlainen vaikutus on päivityksillä joiden ainoa merkitys on harmin levittäminen, ilman mahdollisuutta vaikuttaa asiaan tai liittää sitä mihinkään. Jos jotain ei halua eikä voi jakaa, sen voi jättää jakamatta. Ja sitten voi jakaa niiden kanssa joiden kanssa haluaa jakaa. Viestit joissa lukee vain että "v...ttaa" tms ovat vain turhaa mediasaastetta (ja huomiota voi hakea muutenkin ;-))

Minusta se on meidän jokaisen vastuulla millaista maailmaa rakennamme ja miten elämme yhteisöissämme. Ja osa sitä vastuuta on selkeä vuorovaikutus. Se vain ON funktionaalista, viestimme sitten toisten aikuisten, lasten tai eläinten kanssa. Se tulva mikä medioista tulee on valtava kuormitus aivoillemme ja sen laatua voi yrittää parantaa. Avoin vuorovaikutus on aina parempi kuin salamyhkäinen sonnanlevittäminen.

Joku ehti kommentoimaan, että ei tarvitse lukea. No ei, mutta elämme jatkuvan uutisvirran keskellä jokatapauksessa: Päivityksiä tulee luettua, ne ovat loputon virta ihmisten viestejä toisille ihmisille, mutta jokainen voi omalla kohdallaan miettiä miten tässä maailmassa haluaa viestitellä ja mitä tarkoitusta se palvelee. Haluaako kiukutella tuntemattomille, näyttää keskaria liikenteessä, irvistellä ärsyttäville kakaroille jne. Vai haluaako oikeasti jakaa ajatuksiaan, pyytää tai tarjota olkapäätä.

Jos joku kommunikoi lapsen kanssa epäselvästi, reaktiivisesti huudellen, siihen helposti reagoidaan kielteisesti, mutta sosiaalisessa mediassa me vauva-aikuiset katsomme oikeudeksemme huudella ja haistatella, levittää manipuloivaa propagandaa, rikkoa toisten rajoja, paljastelemalla, nolaamalla jne.

Näitä taitoja opetetaan myös koirakouluissa ja hevostaitoihin liittyen. Viesti selkeästi, älä sotke omia ja eläimen tarpeita jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti